Vyhledávač CZ Facebook EN

Přivezli jsme pro Vás nejnovější módní trendy pro rok 2012

Právě jsme pro Vás přivezli nejčerstvější módní trendy – a také zbrusu nové vzorky záclon, závěsů a luxusních tapet pro rok 2012. Jen před několika málo dny jsme se vrátili z nejvýznamnějšího evropského veletrhu zaměřeného na bytový textil – z veletrhu Heimtextil ve Frankfurtu nad Mohanem. A výsledek? Letos se máte skutečně na co těšit!

Proč zrovna z Frankfurtu?

Frankfurtský veletrh Heimtextil je jednou z nejvýznamnějších událostí sezony ve světě dekoračních látek a domácího textilu. Každoročně se sem sjedou přední výrobci, velkoobchodníci, designéři a architekti doslova z celého světa, aby se seznámili s nejnovějšími trendy a novinkami a aby uzavřeli obchody pro celou nadcházející sezonu. Firma Petroš interier zde samozřejmě nemohla chybět!

Co se nabízelo?

Letošní ročník veletrhu naplnil očekávání. Světová ekonomická krize sice způsobila oproti loňsku pokles počtu návštěvníků veletrhu zhruba o 5 procent – z loňských 73 071 na letošních přibližně 70 000 návštěvníků, i tak tu ale letos oproti loňskému roku panovala znatelně „lepší nálada“. Krize – nekrize, počet vystavovatelů letos vzrostl o 2,4 procenta a zastoupení zde mělo 2 634 vystavovatelů z 61 zemí ze všech koutů světa včetně Blízkého i Dálného Východu, Ameriky a Austrálie (a samozřejmě také z celé Evropy i Asie).

A co jsme pro Vás z veletrhu přivezli?

Těšit se letos můžete na skutečně překrásné jemné módní a velice kvalitní materiály! U našich tradičních dodavatelů jsme pro Vás objevili a vybrali úžasné trendové a nesmírně sofistikované záclony, závěsy, tapety, garnýže, doplňky a další zboží. Kromě toho se můžete těšit také na neméně půvabné materiály od zbrusu nových špičkových evropských dodavatelů, se kterými jsme ve Frankfurtu navázali spolupráci na základě vysoce cenných obchodních referencí. Nadchlo nás jak jejich zboží, tak i nesmírně pozitivní a inspirativní přístup. Věříme totiž, že se pozitivní energie, která provází celý výrobní proces Vašich záclonzávěsů (od jejich výroby přes prodej až k samotnému ušití a zavěšení na okna) zcela jistě přenese se až k Vám a příjemně ovlivní celkovou atmosféru Vašeho domova. Doufáme, že novými látkami budete nadšeni podobně, jako jsme jimi nadšeni my.

  • Kolekce nových záclon, závěsůtapet si už brzy (pravděpodobně v průběhu února) budete moci prohlédnout ve firemní prodejně Petroš interier na Zámeckém náměstí (Zámecké ulici) 54 ve Frýdku-Místku.

Nepřivezli jsme však jen zboží, ale také nové módní trendy!

To však ještě z novinek není všechno. Kromě nových látek jsme pro Vás z Frankfurtu přivezli také zbrusu nové trendy pro letošní rok. Tyto trendy vzešly ze spolupráce těch nejlepších designérských týmů a módních tvůrců z řady zemí napříč celým světem. S výsledky jejich práce se odborná veřejnost mohla poprvé seznámit právě na frankfurtském veletrhu Heimtextil 2012 letos v lednu. Inspirace těmito trendy je využitelná stejně tak v oděvní módě, jako v módě pro okna a bytový textil.

Pro letošní rok tedy byly na Heimtextilu už tradičně představeny čtyři základní módní směry: Riot, Dark Lux, Craft Industry a Split clarity. Pojďme se na ně podívat blíže:

Riot – Nepokoj

Riot je nejpestřejší a nejveselejší ze všech těchto čtyř módních směrů. Je inspirován barvami duhy. Odstíny barev jsou vesměs v sytých a chladných (zimních) tónech. Intenzivní jasné barvy napříč celou barevnicí – to je pro tento trend charakteristické. Jasně zelená, žlutá, růžová, fuchsiová, červená, modrá, tyrkysová, oranžová – žádná z těchto barev tady není „out“. Představte si ulici rozzářenou neonovými poutači – to je styl Riot. Ladí k němu světlý (bílý) kov a kovové efekty, barevné odlesky, různobarevné průsvitné sklo, transparentní materiály, různorodé látky. Jako akcent je použita černá a bílá a kombinace geometrických i přírodních motivů.

RIOT. Toto je barevnice stylu Riot, jak ji představili nejlepší světoví designéři na veletrhu Heimtextil 2012.
RIOT. Toto je barevnice stylu Riot, jak ji představili nejlepší světoví designéři na veletrhu Heimtextil 2012.

Dark lux – Temný a luxusní

Pravým opakem předchozího stylu je styl Dark lux. Ponurý, temný, opulentní, ušlechtile elegantní. Dominují mu temné syté modré, antracitové a černé odstíny doplněné burgundskou červení a „zaprášenou“ měděně-zlatožlutou. Okázalou ušlechtilost tomuto stylu dodávají kvalitní bohaté imitace kožešin, tmavé flitry, samet, měkké satény, brokáty a hedvábí, plastické struktury, přírodní krystaly. Představte si kus lesklého černého uhlí, které se měkce leskne po dopadu rozptýlených paprsků – to je stavební kámen stylu Dark lux. Jako akcent můžete použít lesklý latex, stejně jako hrubé drsné struktury vlněných látek, ale třeba i materiály s delším vlasem. Jako barevný akcent je vhodná hnědo-zlatožlutá.

DARK LUX. Takto představili světoví designéři na veletrhu Heimtextil 2012 barevnici ke stylu Dark Lux.
DARK LUX. Takto představili světoví designéři na veletrhu Heimtextil 2012 barevnici ke stylu Dark Lux.

Craft industry – Průmysl a řemesla

Tento styl designéři na frankfurtském Heimtextilu přiblížili jako vhled do stáje na americkém venkově, nebo také náhled do interiéru venkovského nádraží někdy z přelomu 19. a 20. století, který je plný propracovaných mosazných strojků, dřevěných dílů s výraznou strukturou, vlněných přikrývek i pevných hrubých tmavomodrých uniforem. Z každého kusu vyzařuje teplo, rustikální klid a stabilita. Do detailů propracované starobylé mosazné stroje či technické zařízení a industriální cihlové stavby z konce 19. století – to nejlépe vyjadřuje náladu stylu Craft industry. Módnímu směru Craft industry dominují zemité přírodní teplé (podzimní) odstíny barev – zlatá, měděná, béžová, okrová, hnědá, žlutá, tmavě modrá, ale i tmavší teplé odstíny zelené a fialové. Jako akcent lze použít tmavou korálově červenou barvu, anebo naopak chladně betonově šedou. Z materiálů se hodí vlněné látky, kůže a kožešiny, žluté kovy, dřevo s výraznými reliéfy, ale i holý beton či karton. Mezi vzory dominují ty geometrické, nebo například káro v kombinaci s květinovým vzorem, a velmi trendy jsou rovněž stylizované motivy.

CRAFT INDUSTRY. Takto zveřejnili světoví designéři na veletrhu Heimtextil 2012 barevnici ke stylu Craft industry.
CRAFT INDUSTRY. Takto zveřejnili světoví designéři na veletrhu Heimtextil 2012 barevnici ke stylu Craft industry.

Split clarity – Jasný a přímočarý

Velmi éterický styl Split clarity působí, jako by vůbec nechtěl být uchopen. Barvy jsou velmi jemné, pastelové, kovově lesklé až průzračné a transparentní. Kov a sklo, minimalismus, moderna – a v kontrastu k tomu výrazné černé tužkové linie, ostré geometrické tvary a jedovatě výrazně žlutá, žlutozelená či fialová. Jako výrazný akcent pak v tomto prostředí zapůsobí přírodní světlé dřevo. Chladné, jemné, pastelové (letní) odstíny barev, jejichž základem je étericky světle šedá, Hi-tech styl, metalické 3D efekty, minimalismus, výrazné černo-bílé kárované vzory a graficky strohé jednoduché linie – to je styl Split clarity. Z materiálů vybírejte ty ultralehké, ale také úplety, látky s kovovým efektem či s šupinami, laserové vzory, bílé strukturované látky, ale také hladké fleecové materiály.

SPLIT CLARITY. Takto vypadá barevnice ke stylu Split clarity, jak ji představili nejlepší světoví designéři na veletrhu Heimtextil 2012.
SPLIT CLARITY. Takto vypadá barevnice ke stylu Split clarity, jak ji představili nejlepší světoví designéři na veletrhu Heimtextil 2012.
 


zpět na články