Vyhledávač CZ Facebook EN

CENY MATERIÁLU NA JEDNO OKNO

Vážení zákazníci,
připravili jsme pro Vás jednoduché tabulky, ze kterých můžete orientačně zjistit spotřebu materiálu na jedno okno a cenu za materiál na jedno okno – a to při různých cenách za metr látky. Nabízíme Vám zde ideální porovnávací pomůcku.

Dobře totiž víme, jak je pro Vás obtížné se zorientovat v tom, kolik by asi bude stát materiál na jedno okno při různých cenách za metr látky na záclony a závěsy. Chceme Vám usnadnit odhad a předejít tomu, že by Vás výsledná cena za materiál mohla zaskočit.

Například:

Zákaznice například v objednávce zatrhne, že má zájem o závěsy ve dvojité šíři v cenách kolem 1200 korun za metr. Její okno je velké okno 2,5 × 4 metry (výška x šířka) a řasení chce bohaté. Poté, co zákaznice obdrží vypočtenou cenovou nabídku, kdy zvolený materiál na takovéto okno přijde zhruba na 9600 korun, je ale najednou částkou zaskočena. Proč? Jednoduše nedokázala správně odhadnout spotřebu materiálu.
Jak jsme došli k částce 9600 korun? Jednoduše, výpočet je takovýto: Šířka okna (4m) x dvojnásobné řasení (2×) = spotřeba (8m). Spotřeba (8m) x cena za metr (1200 Kč) = 9 600 korun za materiál. (Výpočet platí pouze pro dvojnásobnou šíři závěsů. Při jednoduché šíři a stejné ceně za metr by byla částka zhruba dvojnásobná.)
Když se k materiálu připočítá cena za ušití, doplňky (úvazy, olůvka, řasící pásku apod.) a garnýže, ve výsledku může cena za jedno okno při ceně materiálu kolem 1200 korun za běžný metr hravě přesáhnout částku 14 000 korun (cenu ovšem výrazně ovlivní výběr garnýže, která se může pohybovat řádově od stokorun až po mnoho tisíc korun). V případě jednoduché šíře závěsů by se pak částka za jedno okno mohla pohybovat zhruba kolem 25 000 korun (výslednou cenu ovlivní výběr garnýže, v tomto případě jsme počítali s garnýžemi Bologna, které kvalitativně odpovídají vybraným závěsům).
Příkladové zákaznici se však nakonec i přes tyto jednoduché školní výpočty zdá výsledná cena příliš vysoká. A co potom? Třebaže prvotně šlo o luxusní zboží, které si kompromisy nezaslouží, mnohdy pak složitým způsobem hledáme způsoby, jak zakázku zlevnit například skromnějším řasením nebo výměnou materiálu za levnější. Takový případ jistě není příjemný ani pro zákazníka, ani pro nás.

Proto jsme pro Vás připravili orientační pomůcku, která Vám pomůže konečnou spotřebu a cenu za materiál na Vaše okno odhadnout. Mimoto zde můžete také jednoduše porovnat, kolik by například na stejné okno stál materiál v různých cenových relacích nebo s různě bohatým řasením.

Nic ale není dokonalé, proto připomínáme, že jde skutečně o velmi hrubé orientační údaje! Pomůcka má sloužit pouze pro Vaši hrubou orientaci – má Vám pomoci odhadnout, v jakých cenách za materiál se zhruba budete pohybovat a s čím tedy můžete při tom či onom výběru počítat. Jedná se pouze o PŘIBLIŽNÉ CENY POUZE za SPOTŘEBU MATERIÁLU a žádné další položky, jako je ušití, doplňky, garnýže apod., zde započítány NEJSOU. Není zde zohledněn ani typ ušití (pro každý typ platí například jiná pravidla pro řasení), ani raport, který spotřebu materiálu citelně zvyšuje (čím větší vzor na látce, tím větší spotřeba).

Co ke spotřebě materiálu musíte ještě připočítat:

  • K cenám za materiál vždy musíte připočítat ještě cenu za ušití, která je pro každý typ výrobku jiná.
  • Nejsou zde započítány ani ovládání, mechanismy, různé kroužky, olůvka, úvazy a další doplňky.
  • Významnou položkou bývají rovněž garnýže. (Jejich ceny na jedno okno se mohou pohybovat řádově od stokorun až po mnoho tisíc korun.)

Sortiment a cenové rozpětí těchto doplňků a garnýží je natolik široké, že je do jednoduché tabulky není možné zapracovat a musíte je vždy zohlednit individuálně.

Jak novou pomůcku používat:

  • O CO JDE? Jedná se o jednoduché přehledné tabulky, ve kterých jsme postihli nejběžnější případy. Údaje jsou spočítány vždy pouze pro vzorová okna (resp. zakrytou plochu). Vzhledem k tomu, že jde o utvoření hrubé představy o spotřebě materiálu a výsledné ceně, měly by tyto vzorové velikosti stačit.
  • CO Z TABULEK ZJISTÍTE? Z tabulek zjistíte orientační spotřebu materiálu na jedno okno (ke 3 vzorovým velikostem oken) při určité bohatosti řasení (bohaté – střední – úsporné řasení) a výslednou cenu za materiál v různých cenových hladinách (při cenách materiálu od 500 do 4–5000 Kč/běžný metr). Stačí si vybrat tu správnou tabulku!
  • VZOROVÉ ROZMĚRY OKEN: V tabulkách najdete vždy údaje pro okna (= zakrytou plochu) o rozměrech 2,5×2 metry, 2,5×3 metry a 2,5×4 metry (tj. výška 2,5m x šířka 2,3,4 m).
  • ŘASENÍ: Pro ZÁCLONY najdete v tabulkách příklady pro 3násobné, 2,5násobné a 2násobné řasení (tj. bohaté – střední – úsporné řasení).
  • ŘASENÍ: Pro ZÁVĚSY o šíři 280 cm najdete v tabulkách příklady pro 2násobné, 1,5 násobné a 1,3násobné řasení (tj. bohaté – střední – minimální řasení).
  • ŘASENÍ: Pro ZÁVĚSY o šíři 140 cm najdete v tabulkách příklady pro 2násobné a 1,4násobné řasení (pro výpočet spotřeby se v tomto případě počítá počet pruhů závěsů).
  • TABULKY PALTÍ PRO PLNĚ ZATAHOVACÍ ZÁVĚSY BEZ VZORŮ: Vždy se jedná o materiály bez vzorů a jedná se o funkční zatahovací závěsy. Pokud Vám stačí pouze dekorační pruh tkaniny, spotřebu je třeba spočítat individuálně podle Vašich konkrétních požadavků.
  • POZOR NA RAPORT – ZVYŠUJE SPOTŘEBU! Příklady jsou spočítány vždy pouze pro materiály BEZ VZORŮ – tedy bez raportu. Jestliže je na látce vzor, spotřeba materiálu se automaticky zvyšuje. (Protože vzor – tj. RAPORT – je vždy nutné zohlednit při střihu – jednotlivé díly na sebe musejí navazovat!) Čím větší je vzor, tím větší je také spotřeba materiálu. Při větších vzorech se tak spotřeba může ZVÝŠIT až o 20 nebo 30 procent!
  • JDE JEN O HRUBOU ORIENTACI! V žádném případě se čísel v uvedených tabulkách nelze striktně držet – jde pouze o ORIENTAČNÍ ÚDAJE, které Vám mají usnadnit odhad spotřeby materiálu. Vždy je nutné individuálně zohlednit vzor na látce a typ ušití (zcela odlišné jsou například požadavky na spotřebu u Vlámských skladů s háčky Mikroflex nebo na Wave systém či jednoduchou řasící pásku – a i v rámci těchto stylů existuje ještě celá řada dalších podtypů.)
  • JAK JE TO S BOHATOSTÍ ŘASENÍ: V tabulkách najdete pouze orientační bohatost řasení. Pro závěsy obecně platí, že dvojnásobné řasení (2×) odpovídá bohatému nařasení. Řasení 1,5× je úspornější řasení a řasení 1,3× je minimální řasení. Opět platí, že jde pouze o orientační příklady, ve kterých není zohledněn vzor na látce ani typ ušití. Při vzorovaných látkách je při střihu nutné zohlednit velikost vzoru (rozpětí – vzdálenost, po jaké se vzor opakuje – aby například proužek vycházel vždy uprostřed mezi sklady apod.), takže potom řasení nevychází přesně na zaokrouhlená čísla. Na záclony je třeba počítat s bohatším řasením, protože se jedná o velmi jemné materiály a ty by při méně než 2násobném řasení nevypadaly hezky.

    (Výjimku mohou tvořit pouze superluxusní záclony a závěsy, které jsou samy o sobě téměř uměleckým dílem, a bohaté řasení by jen zastiňovalo jejich krásu. V tomto případě se ovšem bavíme pouze o výjimečných značkových látkách, jaké se pohybují v cenovém horizontu cca nad 3 tisíce korun za běžný metr, a které se také obvykle vyrábějí pouze v šíři 140 cm.)

Vážení zákazníci, věříme, že Vám tyto tabulky (byť jen orientační a nedokonalé) při výběru záclon a závěsů pomohou lépe porovnat jednotlivé varianty řešení, usnadní Vám ten správný výběr přesně k Vaší spokojenosti a eliminují případná nedorozumění. My Vám k tomu můžeme slíbit, že časem podobné pomůcky pro výpočet ceny záclon a závěsů zdokonalíme a co nejvíce zpřesníme. :)

Tabulky najdete zde:

Tabulka: ZÁCLONY, výška 260 cmTabulka: ZÁCLONY, výška 260 cm
Tabulka: Jednobarevné ZÁVĚSY, výška 280 cmTabulka: Jednobarevné ZÁVĚSY, výška 280 cm
Tabulka: Jednobarevné ZÁVĚSY, šíře 140 cmTabulka: Jednobarevné ZÁVĚSY, šíře 140 cm

Náš tip: