Vyhledávač CZ Facebook EN

Jak spočítáme spotřebu na ZÁCLONY?

Výpočet spotřeby materiálu na záclony je celkem jednoduchý: Vezmeme šířku okna s přesahem (tedy celkovou šířku, kterou chceme zakrýt). Spotřebu materiálu spočítáme tak, že tuto šířku vynásobíme řasením, které pro záclony doporučujeme dvojnásobné (2×) až trojnásobné (3×). K výšce, kterou potřebujete, je pak třeba připočítat ještě zahnutí od 2 do 10 centimetrů podle typu ušití.

Jak spočítáme spotřebu na JEDNOBAREVNÉ ZÁVĚSY?

Výška látky 280 – 300 cm:

Pokud jde o nejčastěji používanou výšku závěsů 280 až 300 centimetrů, která odpovídá dvojnásobné šíři látky, pak spotřebu materiálu počítáme zhruba stejně jako u záclon – s tím, že zcela minimální řasení je 1,3 až 2násobné.

Šíře látky 140 cm:

Pokud ale používáme dekorační látku o šíři 140 centimetrů, pak musíme nejprve spočítat počet pruhů závěsů, které potřebujeme. A kolik jich tedy potřebujeme? Velice zjednodušeně se dá říci, že na každý začínající metr garnýže potřebujeme minimálně jeden pruh závěsu.

Příklady:

Garnýž 1 metr – látka šíře 140 centimetrů – minimálně 1 pruh závěsu.
Garnýž 1,1 až 2 metry – látka šíře 140 centimetrů – minimálně 2 až 3 pruhy závěsu.
Garnýž 2,1 – 3 metry – látka šíře 140 centimetrů – minimálně 3 až 4 pruhy závěsu atd.

Pozor: Toto pravidlo však platí pouze u jednobarevných závěsů bez vzorů!

Jak spočítáme spotřebu na VZOROVANÉ ZÁVĚSY?

U vzorovaných závěsů musíme spočítanou spotřebu látky na každý jeden pruh vydělit raportem, což je vzdálenost, po které se opakuje vzor na látce. Z tohoto výpočtu většinou vyjde číslo, které není celé, takže je zaokrouhlíme na celé číslo směrem nahoru, a tento výsledek pak vynásobíme raportem (ten může být například 35 centimetrů) – a tím nám vyjde spotřeba na jeden pruh závěsu. Poté už jen vynásobíme počtem pruhů.

PŘÍKLADY:

Příklad spotřeby jednobarevného závěsu:

Výška zakryté plochy je 180 centimetrů, potřebujeme 2 pruhy látky.

Spotřebu materiálu na jeden pruh spočítáme tak, že k výšce 180 centimetrů připočítáme 20 centimetrů na zahnutí = Spotřeba materiálu na jeden pruh závěsu je tedy 200 centimetrů. Na dva pruhy to bude 2 × 200 = 400 centimetrů.

Příklad spotřeby vzorovaného závěsu na stejné okno:

Výška zakryté plochy je 180 centimetrů, raport (vzdálenost, po které se opakuje vzor na látce) je 62 centimetrů, potřebujeme dva pruhy závěsů.

K výšce závěsu 180 centimetrů připočítáme 20 centimetrů na zahnutí = 200 centimetrů. Tuto výšku podělíme raportem: 200 : 62 = 3,22. Tento výsledek (3,22) zaokrouhlíme na celé vyšší číslo, což je 4. Tento výsledek (4) vynásobíme raportem (62) a vyjde nám spotřeba látky na jeden pruh závěsu: 4 × 62 = 248 cm. Potřebujeme dva pruhy, proto 248 vynásobíme dvěma, což je 496 centimetrů. Celková spotřeba vzorované látky na závěsy je 496 centimetrů.

Porovnání:

Porovnáme-li spotřebu materiálu na jednobarevné závěsy (400 cm látky) a spotřebu materiálu na vzorované závěsy (496 cm látky), zjistíme, že na stejné okno by v tomto případě byla u vzorovaných závěsů spotřeba materiálu skoro o čtvrtinu vyšší než u jednobarevných závěsů.

Příklady spotřeby materiálu na záclony a závěsy, které jsme uvedli, jsou jen orientační. Dekorace mají obrovské množství variant a každá z nich má také svá specifika. Pokud například dáváte přednost různým obloukům, volánům a ozdobám, výpočet spotřeby materiálu tomu pak musíte přizpůsobit. V případě pochybností můžete obrátit. Pokud to bude v našich silách, rádi Vám pomůžeme.

Náš tip:

  • Nechejte si i Vy tu nejkrásnější dekoraci pro Vaše okno navrhnout designérem. Pro více informací a objednávku klikněte na záložku designer, nebo na tento odkaz:

http://www.petros-interier.cz/…signera.html